Mai adásunkban megismerkedünk egy olyan rendszerrel, amely – az idő mellett – az önzetlen és kölcsönös segítségnyújtás hagyományaira alapoz.

Az Időbank-rendszert 2015 júliusában a Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért civil szervezet indította el Udvarhelyszéken. Ez volt az a pillanat, amelytől kezdődően mai napig is alakul az Időbank Közössége.

Ez nem egy virtuális közösség, hiszen kizárólag úgy működhet, ha a tagjai fizikailag is találkoznak és megismerik egymást az Idő Adás és Kapás folyamatában – hangsúlyozzák a projekt vezetői.

Kulcsár Orsolya, az Időbank kezdeményezője
Kulcsár Orsolya, az Időbank kezdeményezője

A rendszer sajátossága, hogy nem csak két személy között teremt kapcsolatot. Tehát, a segítségnyújtás nem oda-vissza történik.

A mai félórában kiderül, hogy mely településeken indították el az Időbank-rendszert; hogyan lehet bekapcsolódni; milyen elvek alapján működik; egyáltalán mi a Civitas alapítvány célja ezzel a projekttel? Mindezen kérdések megválaszolásában Kulcsár Orsolya, az udvarhelyszéki Időbank egyik megálmodója lesz segítségünkre. Tartsanak velünk!

Beszélgetésünk elején Kulcsár Orsolya az ötlet eredetét magyarázza.