Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke ? wikipedia.orgMegerősíti a Románia által elért eredményeket az Európai Bizottság tavalyi évre vonatkozó jelentése minden felmért területen. Az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus keretében ma előterjesztett jelentésben hangsúlyozzák, hogy ez az egymást követő harmadik pozitív jelentés, amely az igazságügyi reform és a korrupcióelleni harc időtálló és fenntartható jellegét bizonyítja ? olvasható a kormány közleményében.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke a jelentés ismertetésekor hangsúlyozta: az ország és a román állampolgárok bebizonyították a korrupcióellenes harc és az igazságszolgáltatás függetlensége iránti elkötelezettségüket.

Romániának idén is fokoznia kell erőfeszítéseit a korrupció megelőzése érdekében, hogy a bírók továbbra is megfelelően gyakorolják hatáskörüket. A bel- és igazságügyi együttműködésért felelős biztos hangsúlyozta: továbbra is érvényes több ajánlás, amelyeket a tavalyi jelentés tartalmaz. Ez azt mutatja, hogy a reform nem örvend annak az általános konszenzusnak, amely a időtállósághoz szükséges. Továbbra is támadások érik az igazságszolgáltatás függetlenségét, a parlament megkérdőjelezi a büntetőtörvénykönyvek reformját, és a törvényhozók továbbra is különleges bánásmódban részesítik a honatyákat.