• Ungaria este pregătită să înceapă imediat ridicarea unui gard de sârmă ghimpată şi la graniţa cu România dacă migranţii vor încerca să-şi schimbe ruta prin România, a declarat marţi agenţiei Reuters ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó.

  • Potrivit directorului general al Direcţiei pentru Migraţie şi Cetăţenie, dacă Ungaria va închide graniţele sale, imigranţii vor căuta alte trasee şi nu este exclus că vor încerca să intre în ţările ţintă prin România. Zsuzsanna Végh, directorul acestei instituţii a menţionat că procedurile de retrimitire a imigranţilor în ţările lor de origine sau în ţările care nu sunt ameninţate sunt tot mai eficiente. Ungaria a atras atenţia de mai mulţi ani asupra traseului din Balcanii de Vest, dar nu s-a întreprins nimic şi avansează cu greu şi chestiune apărării graniţelor exterioare ale UE”, a adăugat Zsuzsanna Végh. În opinia sa, nu în interiorul UE ar trebui închise frontierele, ci ar trebui rezolvată problema procedurilor de înregistrare a persoanelor la frontierele la care acestea intră pentru prima dată şi selectate persoanele care au într-adevăr nevoie de protecţie. „
  • Compania aeriană portugheză TAP Portugal a decis să suspende zborurile cu destinaţia Budapesta si Bucureşti începând din luna aprilie 2016 – a declarat ieri un reprezentat al companiei pentru cotidianul ungar Magyar Hírlap. Echipa managerială numită anul trecut la TAP Portugal a decis să adopte o nouă strategie operaţională care prevede renunţarea la zborurile pe unele rute precum Hannover, Gothenburg sau Zagreb în încercarea de a maximiza profitul.

  • Organizaţia Caritas acuză Ministerul Muncii că periclitează funcţionarea unor aşezăminte sociale prin reducerea subvenţiilor. ‘În timp ce în 2013 ministerul a subvenţionat îngrijirea a 3.650 de persoane în cadrul organizaţiei, anul acesta doar 809 de persoane beneficiază de acest sprijin’ – se arată în comunicatul semnat de directorul Caritas, dr. Márton András. Diminuarea alocărilor bugetare afectează tot mai multe programe ale organizaţiei, cum ar fi Serviciul de Îngrijire la Domiciliu, nefiind aprobată finanţarea pentru mai multe centre din judeţele Harghita, Covasna, Mureş sau Alba. Subvenţiile pentru centrele din regiunea Târgu Mureş, Miercurea Ciuc, Cristuru Secuiesc, precum şi pentru cele din judeţele Alba şi Covasna au fost refuzate în totalitate.
  • Prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, a solicitat transportarea în spaţii încălzite a persoanelor fără adăpost şi a celor care nu îşi pot încălzi locuinţa, în contextul în care vremea se va răci accentuat. Prefectul a solicitat primarilor din judeţ să monitorizeze persoanele aflate într-o situaţie dificilă, care locuiesc în case neîncălzite şi să le acorde sprijinul de care au nevoie. Prefectul Harghitei a mai solicitat primarilor să asigure toate utilităţile publice în această perioadă când temperaturile vor scădea foarte mult.
  • In partea a II-a a emisiunii, in ?Natúra Stúdió? realizată de Benedek Csilla, vom difuza un interviu cu Heli Judit (HU), arhitect peisagistic itinerant care a facut stagiu de 6 luni in Miercurea Ciuc.

Bejegyzés navigáció