A korrupcióellenes ügyészség vizsgálatot indított a börtönirodalom-botrány kapcsán. A hatóság közleménye szerint fennáll a gyanú, hogy esetenként a törvényben megszabott kritériumok csak színleg teljesültek ahhoz, hogy egy-egy tudományosként feltüntetett dolgozat miatt 30 nappal csökkenjen az illető büntetése.

Az ügyészség nem említ neveket, a közleményből ugyanakkor kiderül, hogy a gyanúsítottak köre kiterjed a raboknak ajánlásokat adott egyetemi oktatóktól (ez a dolgozatok megírásának feltétele) a feltételes szabadlábra helyezésekről döntő bizottságok tagjaiig. Sok esetben a rabok helyett mások írták meg a munkákat, ezek szerzői ellen szintén nyomoznak.

Vizsgálják továbbá a dolgozatokat megjelentető kiadókat. A DNA szerint a börtönírók műveit a megszokottól eltérő eljárás során, nagyon kis példányszámban, a piaci igényektől függetlenül jelentették meg, ami arra utal, hogy a kiadó ?célja nem az volt, amiért az illető jogi személyt létrehozták, hanem kizárólag a bíróság által kiszabott büntetés végrehajtásának az akadályozása?.

Az ügyészség által említett bűnpártolás bűncselekményét a Btk. egytől 5 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbírsággal bünteti.