Hosszú hónapok nélkülözése után megérkezett az ENSZ első segélyszállítmánya az ostrom alatt lévő szíriai városba, Madajába. A település a fővárostól, Damaszkusztól alig több mint 40 kilométerre északnyugatra, 1400 méter magasan fekszik. A polgárháború előtt népszerű üdülőhely volt, mert hóbiztos ? januárban, februárban különösen. Madaja mostanra romhalmaz tele éhező emberekkel. Egy ottani orvos azt mondja, hogy az elmúlt két hónapban több tucatnyian haltak éhen. Egy fiatalasszony azt meséli, hogy a felkelőknek van mit enniük, de nem adnak senkinek. Madaját az al-Kaidához kötődő szunnita terrorszervezet, az an-Nuszra Front és több kisebb fegyveres csoport ellenőrzi.

A civilek füveken és leveleken éltek eddig. Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete arról beszélt hétfőn, hogy emberek ezrei élnek hasonlóképpen Szíriában. Szándékosan ostromgyűrűbe fogva, szánt szándékkal éheztetve. Az onnan érkező fotók II. világháborús felvételekhez hasonlóak ? kétségbeejtőek.

Szíria ENSZ-nagykövete visszautasította, hogy a rezsim készakarva sanyargatja a lakosságot.

Válaszában arról beszélt, hogy a híreszteléssel ellentétben szó sincs humanitárius katasztrófáról Madajában. A rezsim egyetlen segélyszállítmányt sem állított meg, sőt ő maga küldött oda sokat, és kéri az ENSZ-segélyeket folyamatosan ? magyarázta a szíriai politikus az ENSZ-ben. És folytatta: csak hát a terroristák lecsapnak ezekre a szállítmányokra. Őmiattuk sínylődik a lakosság. Miért, mit gondoltak, talán angyalok? ? tette fel a költői kérdést a szíriai ENSZ-nagykövet hétfőn New Yorkban.

A szíriai polgárháború két hónap híján 5 éve kezdődött. Mára 250 ezernél is több a halott és 11 milliónál is több a menekült.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala arra figyelmeztet, hogy Madajából legalább 400 embert azonnal ki kell menekíteni, hogy megfelelő orvosi ellátást kaphassanak.