Nincs egyetértés Erdélyben Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes együttműködésre való felhívása kapcsán. A Magyar Polgári Párt (MPP) elfogadja, hogy együtt kell működnie a nagyobb és erősebb RMDSZ-szel, viszont az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) csak általánosságban ért egyet, a részleteket illetően több kifogása van a magyar kormány ?egy ernyő alá terelő? politikája ellen.

Toró T. Tibor, az EMNP stratégiai alelnöke a Krónikának nyilatkozva utalt arra, hogy a magyar nemzetpolitikai felelősök rosszul döntenek, amikor az RMDSZ-t támogatják, hiszen szerinte a szervezet nem azért lép fel, ami a magyarság hosszú távú céljait szolgálja ? a szülőföldön való megmaradásért és gyarapodásért ?, így nem is lesz képes integráló szerepet ellátni. Toró azt is hangsúlyozta, hogy ?nem segíti a magyar ügyet?, ha a magyar kormány ?odaáll valamelyik párt mellé”.

A KDNP-elnök múlt csütörtöki évértékelőjén úgy fogalmazott: mindig is a kiegyezés híve volt az RMDSZ-szel, s nemzetpolitikai célja ?összeboronálni” az adott nemzetrészben élő magyar politikai szervezeteket.