Tegnap megkezdődött a Bukaresti Magyar Filmhét a Balassi Intézet szervezésében. Az idei, immár kilencedik alkalommal sorra került magyar filmek szemléje a magyar animáció évszázados sikerét helyezi középpontba, így a hét folyamán több animációs programra is sor kerül. Lesznek filmvetítések, workshopok, élő animáció, animációs kiállítás, improvizációs dzsessz-koncert. A november 15-én, vasárnap záruló Bukaresti Magyar Filmhétnek idén is a Román Nemzeti Parasztmúzeum adott helyet. A vetítésekre a belépés díjtalan. A filmeket román, illetve angol felirattal vetítik.

Adásunkban Kósa András László, a Bukaresti Balassi Intézet igazgatója számol be minderről.

Monica Ristea, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház és az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház művésze ? teatrulariel.ro
Monica Ristea, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház és az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház művésze ? teatrulariel.ro

Ezt követően Zsehránszky István felolvassa az Ez lenne a játszma vége? című jegyzetét, majd Monica Risteával, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház művészével beszélget A Pentheszileia-program című előadásról. A román nemzetiségű színésznő 2013 óta szerepel a Kincses Réka által írt és rendezett magyar nyelvű darabban.

Tartsanak velünk.

 

Zsehránszky István: Ez lenne a játszma vége?
Csak most láthattam A Pentheszileia-programot, a Kollokviumon, de mély nyomokat hagyott bennem a Kincses Réka és csapata ? marosvásárhelyi magyar és román színészek ? által produkált nyers színház.

Az antik tragédiában Pentheszileia ? Akhilleusz szeretője ? roppant erős és büszke nő, aki megöli szerelmét, Akhilleuszt, látva azt, hogy a nagy hős mennyire silány és gyenge ember. Pentheszileia büszkeségből és dühében öl ? majd pedig öngyilkos lesz.

Kincses Réka Pentheszileiája nem jut el idáig, csupán szenvedéllyel fogyasztja a férfiakat, és megöl ? elvétet ? minden benne megfogant magzatot. Így fejezi ki azt, hogy nem kívánja folytatni anyja, nagyanyja, dédanyja megaláztatásokkal teli, nyomorúságos életét. A szerelem, ha van egyáltalán ilyen, csupán kompenzáció: az üres, hivatás nélküli élet ellenszere ideig-óráig. Az emeber szerepe a végéhez közeledik itt a földön ? erre figyelmeztet a dédanya, Monica Ristea által mondott, halál-monológ. Szerinte. ?úgy fogtok meghalni, mint aki nem is élt?.

A Pál Emőke által alakított Pentheszileia nem akar feleség lenni, mert anyjától, nagyanyjától, dédanyjától csak azt látja, hogy ?a feleség az, akit senki sem szeret. A feleség ideges, rosszindulatú és frusztrált, érzi hogy? … becsapják. És ezt nem kívánja sem magának, sem pedig a jövendőbeli nőknek. Ezért pusztítja el a benne megfogant magzatokat ? ezért kíván véget vetni a világnak.

Lehet, hogy igaza van ? lehet, hogy nincs. De érdemes elgondolkozni rajta. És érdemes lenne, ha nem is megoldást, de legalább olyan modus vivendit találni, amely mellőzhetővé teszi mind a magzatgyilkosságot, mindpedig az emberi nem öngyilkosságát. Hogy ez lehetetlen? ? ki kellene próbálni!