Lemondásra kényszerült az oktatási minisztérium államtitkára, miután a tisztségével összeegyeztethetetlen, szexista kijelentéseket tett egy dévai sajtókonferencián.

A liberálisok és demokraták (ALDE) pártjához tartozó Vasile Şalaru szerint az iskolának ? az egykori nevelőintézetekhez hasonlóan ? arra kellene megtanítania a diáklányokat, hogyan illeszkedhetnek be könnyebben a társadalomba, ?milyen attitűddel és tartással?. Úgy vélte, nem annyira az a fontos, hogy egy lány ismeri-e például a közlekedési szabályokat, hanem hogy tud-e táncolni, fel tudja-e szolgálni a teát, tud-e magas sarkú cipőben lépegetni, és ért-e a csábításhoz. Ezt szó szerint a következőképpen fogalmazta meg: ?Mellet előre, popsit hátra, hadd ájuldozzanak a fiúk!?

Miután a nyilatkozatot a Glasul Hunedoarei című napilap alapján a nyilatkozat bejárta a bukaresti sajtót, Salaru lemondani kényszerült. A távozó államtitkár a Mediafaxnak nyilatkozva nem kért bocsánatot, hanem azt mondta: a Déván mondott szavak nem tartoznak a szótárába. Lemondását is azzal indokolta: nem akarja, hogy őt és a pártját „bedarálja” a sajtó.