Az ügyész szerdán jelentette be a bányászjárás dosszié újranyitását, és közölte, hogy emberiesség elleni bűnök gyanújával eljárást indított Ion Iliescu volt államfő és Virgil Magureanu, az 1990-es marosvásárhelyi Fekete Március után újraalakult titkosszolgálat első igazgatója ellen. Mindkettőjüket kihallgatták, de a sajtónak eddig egyikük sem nyilatkozott. Gelu Voican-Voiculescu mondott annyit a Mediafaxnak, hogy a Ion Iliescu elleni vádak aberránsak, hiszen szerinte az 1990-es eseményekért ?azok az erők a felelősek, amelyek a májusi választások eredményének kétségbe vonásával megpróbálták megakadályozni a dolgok normális mederbe terelését?.

Romániában az első rendszerváltás utáni választások, 1990. május 20. közeledtével az akkori ellenzék maratoni tüntetéssorozatba kezdett. Két fő követelése volt: az ideiglenes kormány szerepét ellátó Nemzeti Megmentési Front (FSN) ígéretéhez híven maradjon semleges és ne állítson jelölteket, illetve szűnjön meg a média fölötti hatalmi monopólium. Ötvenkét nap után, június 13-án a hatóságok erőszakkal véget vetettek az Egyetem téri (Piata Universitatii) megmozdulásnak.

A két napon át tartó megtorlásból kivették a részüket a Zsil-völgyi bányászok is, akiket Ion Iliescu államfő hívott Bukarestbe, hogy megtisztítsák a fővárost a ?huligánoktól”. Az ellenzéki pártok és újságok székházát feldúlta a „Halált az értelmiségre!” és „Mi nem gondolkozunk, hanem dolgozunk!” jelszavakkal masírozó bányászsereg. Az erőszakhullámban legalább hat ember életét vesztette, és közel nyolcszázan szereztek súlyos sérüléseket.