Gazdag ez a színházi ősz ? egymást érik a fesztiválok. Gyergyóból most Bukarestbe ugrunk. A Nottara Színház Bulvár Fesztiválján ? amelynek immár a harmadik kiadása ez ? indulásból két magyar darabot láthattunk: Egressy Zoltántól a Portugál-t ás Forgách Andrástól a Kulcs-ot ? a vendéglátó színház, illetve a nagyváradi román színház előadásait. Mindkét előadást Victor Ioan Frunză rendezte ? aki már a Tóték-at is színre vitte Bukarestben.

Ma este 9-től az Aradi kamara Színház magyar nyelvű előadását láthatjuk a Nottara Színházban ? angol címmel: Sex, Drugs, Gods and Rock?n?Roll. De ez még csak a kezdet, mert a következő színházi seregszemlén, az Országos Színházi Fesztiválon hét ? igen, hét darab! ? magyar nyelvű előadás látható. A Kolozsvári Állami Magyar Színháztól négy előadást hívtak meg Bukarestbe: a Karamazov testvérek-et, az Übü…t, Az öreg hölgy látogatásá-t és a Hattyúdalt. A Marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat is jelen lesz A csönd-del, Radu Afrim újabb rendezésével.  A Temesvári Csíky Gergely Színház pedig két, országos viszonylatban is figyelemre méltó előadását: a Koldusoperát és a Moliendo Café-t mutatja be Bukarestben, az országos fesztivál keretében. Ez utóbbi produkció azért is figyelemre méltó, mert a temesvári magyar és a temesvári német színház művészeinek közös előadása ? Silviu Purcărete rendezésében.

Lám, a színház túllépett a nemzeti fixációk határain, és megmutatja, hogy hazánkban a magyarok, a németek és a románok őszintén együttműködhetnek ? együtt valóban értékeset alkothatnak. A színház erre már rájött. Kérdés: a politika mikor jön rá erre?! Egyelőre reménytelen pozitív választ várni. Mert valamennyi romániai politikai pártnak az egyetlen politikai tőkéje a xenofóbia és a nacionalizmus. Mindig ezt szedik elő, amikor választót akarnak fogni. És most, választások előtt, csak erre számíthatnak. Mert a többi kérdést ? a gazdaságot, a tanügyet, az egészségügyet, a kultúrát stb. ? nem tudják, és nem is kívánják kezelni, csak a legszükségesebbre szorítkoznak, és arra is ritkán. Amíg ilyen politikusaink vannak, nincs mit várni tőlük. Menjünk inkább a színházba.