Csaknem háromezer menekültet szállítottak mára virradó éjjel Horvátországból buszokkal a Letenye-Muracsány autópálya-határátkelőre. Az MTI értesülései szerint a menekülteket Szentgotthárdra, illetve Vámosszabadiba, regisztrációs pontokra vitték tovább. 

Az ENSZ Gyermekalapja a menekült és migráns gyermekek védelmére, illetve a méltó bánásmód biztosítására szólította fel Magyarországot. Az UNICEF továbbá az összes európai tagállamot arra kéri, hogy sürgősen intézkedjenek a menekült és migráns gyermekek védelméről és ellátásáról, miután „egyetlen állam sem képes önmagában ellátni e felelősséget”.

Tegnap este a szlovén rohamrendőrök útját állták a menekültek 200 fős csoportjának, amely Horvátországból egy kisebb hídon keresztül akart bejutni az országba. A szlovén hatóságok a következő 24 órában mintegy ezer migráns érkezésére számítanak Horvátországból. Közölték: a menedékkérőket beengedik, de visszatoloncolják azokat, akiket illegális bevándorlónak minősítenek.

Az unió statisztikai hivatala, az Eurostat ugyanakkor közölte: az előző negyedévhez képest 15 százalékkal, éves összevetésben pedig 85 százalékkal nőtt a menedékkérők száma az idei második negyedévben az Európai Unió tagállamaiban.

Rendkívüli EU-csúcstalálkozót hív össze jövő szerdára az Európai Tanács elnöke. Donald Tusk bejelentette: egy nappal az uniós országok államfői találkozóját megelőzően a tagállamok belügyminiszterei tanácskoznak Brüsszelben. A kormányfők a héten már tartottak soron kívüli megbeszélést arról az európai bizottsági javaslatról, amely a korábban eldöntött 40 ezer főn felül további 120 ezer menekültnek a tagországok közötti, meghatározott kvóták szerinti szétosztására, a migrációs nyomásnak leginkább kitett tagállamok tehermentesítésére irányul.