„Megölik a korombeli gyerekeket… megölik a csecsemőket” – így könyörögtek a menekült gyerekek a magyar rendőröknek a lezárt szerb-magyar határon.  Miután Magyarország teljesen lezárta a zöldhatárt, menekültek százai rekedtek a határ túloldalán, Szerbiában. A menekültek spontán demonstrációba kezdtek kedden reggel, a hangadó két szír kislány volt, akik hosszasan könyörögtek, engedjék át őket. A rendőrök nem mozdultak a Népszabadság tudósítása szerint.

Hétfőn még rekordszámú menekült érkezett Szerbiából, a migránsok körében is híre ment, hogy Magyarországon éjféltől jelentősen megszigorítják a határvédelmi szabályokat. Ennek ellenére százak állnak a határon Röszkénél.

Délelőtt 11 óra körül megkezdték a menekültek beeresztését Röszke közelében, az autópályánál található határátkelő mentén a magyar hatóságok által kialakított áteresztő pontba – jelentette az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója. A NATO-kerítéssel körbevett és lakókonténerekkel berendezett tábor az a terület ahol a migránsok beadhatják menedékkérelmüket, és megvárhatják annak elbírálását is. Az áteresztő pont bejárata körül tumultuózus jelenetek alakultak ki, ugyanis az egyetlen, normál szobaajtó méretű bejáraton lehet bejutni a területre, az ajtó előtt pedig több száz migráns gyűlt össze. A menekültek annál is inkább hosszú várakozásra számíthatnak, mert önkéntesektől származó információ szerint egy-egy embernél a hivatalos procedúra akár fél órát is igénybe vehet.