Kedves hallgatóim, természetesen a menekültügyről, vagy az úgynevezett menekültügyről kell beszélnünk ma is, sokadszor, annak ellenére ? vagy éppen azért ? mert tele van vele a hazai és világsajtó. Annál is inkább, mert a helyzet súlyos, és borzongani is lehet: menekültek mindenütt, vizen és földön, határon és táborokban. Erről kell beszélnünk, noha itthon is volna elég érdekes téma, viszont ahány szomszédommal találkozom, ha nem is elsőre, de a házi gondok után másodikra mindig a bevándorlók kerülnek szóba, és annyira katasztrofikusan, hogy már-már azon kezdünk aggódni, hogy mint valami sáskajárás, megjelennek nálunk is, Erdélyben.

Nem tudom, mennyire vagyunk ehhez közel vagy távol, Marosvásárhelyen az 1970-es árvíz után voltak masszív betelepítések, és iparosítás címén előtte meg utána is ? de ne erőltessük ezt a párhuzamot, annak más célja volt ugyebár…

Ezzel mindössze azt akarom mondani, hogy a bevándorlók, menekültek sokfélék, még egyazon áradaton belül is ? és befogadásuknak megvan a maga kultúrája, már ahol megvan. Németországban például mindenképpen, és Németország példát mutat a megoldás közös keresésében is, tudatában annak, hogy e súlyos és globalális gondnak a megoldása csakis európai szintű és kulturális jellegű lehet, a szó legáltalánosabb értelmében.

Miközben Németország a legveszélyeztetettebb, mondhatni célország ? csak idén 800 ezren kértek bevándorlási engedélyt ?, Angela Merkel német kormányfő megint hitett tett a humanizmus mellett, legutóbb azt mondta: európai szolidaritásra van szükség, ezért bár létező egyezmények alapján megtehette volna, nem küldött vissza sokezer szír menekültet azokba az országokba, amelyekbe az Unió területére léptek, elsősorban Magyarország területére. A német kancellár mint a hét legfejlettebb országot tömörítő G7-csoport soros elnöke találkozott Ferenc pápával is, megbeszélték a migrációt és a szegények megsegítését. Tehát mégis csak körvonalazódik valamilyen átfogó megoldás.

Mert különben el vagyunk veszve. Lassan oda jutunk, hogy erővel, sőt fegyverrel kell felvenni a harcot a menekültáradat ellen. Mondjuk ki: eljön a pillanat, ha nem jött el máris, amikor halálos áldozatok lesznek. Márpedig ölni nem az áldozatok miatt nem lehet, nem szabad, hanem a civilizált ember miatt ? kezdve a tízparancsolattól, egészen az EU normarendszeréig.

Közben egy volt magyar miniszterelnök meg azt jelentette ki, hogy e kérdés megoldásában nem lehet humánus szempontokat szem előtt tartani, majd a demokrácia létjogosultságát is megkérdőjelezte. Akármi lesz a probléma megoldása, ha a hatalom azt mondja, hogy nem kell humánus szempontokat szem előtt tartani és nem kell a demokrácia ? akkor vége mindennek. Csalódott, félrevezetett emberek mondanak ilyeneket elkeseredésükben ?felelős politikus csak olyat mondhat, mint Merkel asszony. És a magyar állami vezetés is kezd rájönni, hogy egymaga nem tudja egymaga számára megoldani a kérdést, a híres kerítés felesleges kiadás, elhibázott válasz volt egy különben reális, súlyos és helyesen felismert jelenségre.

Kedves hallgatóim, úgynevezettnek mondtam a bevezetőben a menekültügyet, mégpedig azért, mert nem csak szerencsétlen menekültek vannak az áradatban, hanem beszervezett agitátorok, pénzelt diverzionisták is, akiknek a célja a káoszteremtés, végső soron az Európai Unió országainak, magának az EU-nak a destabilizálása. Ezeket a titkosszolgálatoknak kell kiszűrniük, a törvények szerint megbüntetniük. Ez az első teendő, és erre Magyarországon is, Romániában is, máshol is bizonyára megvan a kapacitás és a szakértelem.

Stratégiailag a legfontosabb lenne elejét venni az áradatnak, vagyis otthon tartani azokat, akik el akarják hagyni otthonukat. Nehéz ügy, tudom. Nehéz a politikai üldözöttekkel, és nehéz azokkal, akiket hazájukban az éhen-szomjanhalás fenyeget. De akármilyen nagy a kihívás, ezt is ott kell megoldani. Segélyekkel, ha kell NATO- és más rendfenntartók bevetésével…

És csakis humánusan, nem kulturális, civilizációs értékeink feladásával. Mert különben pont így érik el igazán a céljukat azok, akik térségünket, országainkat, értékeinket, erkölcsünket destabilizálni akarják.