Az újságokban húzzák már a riadót: a következő 35 évben 22 százalékkal csökken Románia lakossága. Ennél már csak a bolgárok ügyesebbek: náluk 27 százalékkal csökken a lakosság. De a magyarok is igyekeznek. Fekete Gyula népességi szakértő szerint Magyarországon a fordulatot követő első szabad választások óta ?összehoztak egy vesztes háborút?:  hétszázezerrel csökkent a népesség, és sikerült elkapartatni 7 millió magzatot. Ez már beszéd! Egy nemzetközi felmérés szerint 2012-ben Európában Magyarországon volt a legalacsonyabb a gazdaságilag aktív népesség aránya, vagyis a legkevesebben voltak azok, akik eltartják a társadalmat. És ez a réteg azóta sem bővült. A 63 éven felüliek száma jelenleg megközelíti a 19 és 63 év közöttiekét.

De maradjunk inkább a mi fertájunkon!  Romániában két gyermeket kellene szülnie minden nőnek ? még a 90 éveseknek is! ? ahhoz, hogy újra 20 millió lakosa legyen az országnak. Hát ez nehezen fog menni… Szép hazánkban jelenleg 40 év az átlagéletkor, 2050-ben pedig már 49 év lesz. Aztán majd megközelíti a nyugdíj-korhatárt. Ezek lennének a kilátások.

Mindezt azért említettem, mert tenni kellene valamit. A németeknél is így volt, és mit tettek? Munkaerőt importáltak, például. Adott pillanatban 7 millió török dolgozott Németországban ? elvégeztek minden olyan munkát, amire már a közismerten dolgos németek sem hajlandóak. És a lakosság eltartása ma nem okoz gondot.

Jelenleg Európába özönlenek a menekültek ? Ázsiából, Afrikából ? az Iszlám Állam működési területeiről. Nagy tömegek érkeznek ? életük kockáztatásával ? az európai paradicsomba. Nemrég értesülhettünk róla, hogy az Európába igyekvő menekültek közül már kétezren fulladtak bele a Földközi-tengerbe. De a szárazföldön ? Görögországon, Macedónián, Szerbián át ? jövők sorsa sem leányálom. Nyomorúságukat naponta láthatjuk a tévében. Magyarország szögesdrót-kerítést húz ? védőzárat épít a szerb határon, hogy útjukat állja. Nem lenne okosabb dolog ? kérdem én -, ha azzal törődne inkább, hogy a menekülők közül kiválogassa a munkára alkalmasokat? Azokat akik dolgozni akarnak, és képesek is  dolgozni – s velük pótolja ki a munkaképes lakosságot. Persze, ugyanezt kellen hogy tegye Bulgária is, Románia is ? és még sok más európai ország, mert földrészünkön szinte mindenütt apad a munkaképes lakosság.

?Segíts magadon, és az Isten is megsegít!? ? idézném a népi bölcsességet. Segíts a menekülteknek ? és magadon is segítesz vele. A határzár nem megoldás.