A lengyel parlament alsóháza tegnap este hagyta jóvá a frankhitelesek egy részét támogató törvényt, amelyet legkésőbb november elején szeretnék életbe léptetni. A kormányzó Polgári Platform képviselői a törvényt legkésőbb november elején szeretnék életbe léptetni.

A jogszabály lehetővé teszi, hogy a frankhiteleket az átváltás napján érvényes árfolyamon váltsák át zloty-hitelekre. Ezt követően kiszámítják, hogy mekkora lett volna az összeg, ha a hitelt zlotyban vették volna fel, és a különbség felét törlik. A törvény nem vonatkozik az összes devizahitelesre, csak a frankhitelesek mintegy 20 százalékát segíti.

A jogszabály hatályba lépését követő első évben az átváltásért azok folyamodhatnak, akiknek a hitelfedezet-aránya 120 százaléknál magasabb. A következő években ez az arány csökkenni fog, egészen 80 százalékra. A törvény elfogadását a lengyel jegybank ellenezte. A múlt héten közzétett júliusi pénzügyi stabilitási jelentése szerint a lengyeleknek nyújtott frankhitelek nem veszélyeztetik a lengyel bankrendszer stabilitását, ezért nincs arra szükség, hogy törvény írja elő kedvezményes átváltásukat zloty-alapú hitelre.

A törvényt még a parlament felsőházának, a szenátusnak is jóvá kell hagynia.