Az Arad megyei Maros Ártér Natúrpark biológusainak sikerült újra meghonosítaniuk a hódokat a Maros medrében csaknem kétszáz évvel az állatfaj romániai kipusztulása után ? közölte hétfőn a Mediafax hírügynökség.

A magyar-román államhatártól alig húsz kilométerre fekvő natúrparkba 2002-ben hoztak Németországból 22 hódot. A nagyméretű rágcsálók száma ma már eléri a 160-at  – nyilatkozta a hírügynökségnek Gabriel Herlo aradi biológus, a hódpopuláció védelmét szolgáló programok szervezője.

Gabriel Herlo szerint az elmúlt három évben jegyezték fel a hódok legnagyobb mértékű gyarapodását. Az állatok elsősorban Pécska (Pecica) és Szemlak (Semlac) között, a Maros folyó egy háromhektáros szigetén leltek megfelelő élőhelyre, de a Maros aradi belvárosi szakaszán is megjelentek, sőt, a Temes megyei Nagycsanád körzetében is, ahol a Maros képezi a határt Románia és Magyarország között. A biológus elmondta, hogy a hódok jelenlétét a rágcsálók által körberágott és kidöntött fák jelzik.

A hódokat a bundájuk miatt vadászták, ez vezetett romániai kipusztulásukhoz. 1824-ből származik a hódok romániai jelenlétét tanúsító utolsó hivatalos irat.