Olcsóbb és egészségesebb energiaforrásokra áll át az USA. Az új programot Barack Obama ismertette. Az amerikai elnök szerint nincs nagyobb kihívás az emberiség jövőjében, mint a klímaváltozás, amelyet ha nem kezelnek helyesen, nem lehet majd megfordítani, és ahhoz nem lehet majd alkalmazkodni. A klímaváltozás elleni küzdelem jegyében 2030-ig a 2005-ös szint 32 százalékára kell csökkenteniük a széndioxod-kibocsátásukat az erőműveknek. A Fehér Ház közleménye szerint ez 9 százalékkal több, mint amennyi a csökkentés mértékére vonatkozó eredeti javaslatban szerepelt, írja az MTI. Létezik olyan, hogy túl késő – figyelmeztetett az amerikai elnök.

Hiába csökkent a kaliforniai kánikula, még mindig 9000 tűzoltó munkálkodott hétfőn a legnépesebb amerikai tagállam egyszerre 18 helyen lángoló bozóttüzeinek megfékezésén. A hatóságok aggasztónak tartják, hogy a legnagyobb bozóttűz a hétvégén megtriplázta méreteit, és már 145 négyzetkilométeres, közepes város méretű. A bozóttüzek miatt 13 ezer embert kellett kitelepíteni lakhelyéről. Legalább 24 ház elpusztult, de a hatóságok szerint további 6000 ingatlan áll még a lángok terjedésének útjában.

A nyugati parti államban négy éve tartó szárazság miatt az egész vidék csontszárazra szikkadt, akkora az aszály, hogy még vízkorlátozást is be kellett vezetni. Kutatók szerint sem a szárazság, sem a heves viharok nem jelentenek anomáliát, hanem az éghajlatváltozás veszedelmes kísérőjelenségei.

Közben Indiában a heves esőzések okoznak gondot. Mumbaiban tizenkét ember meghalt, amikor összedőlt egy épület a napok óta tartó esőzések miatt, írja az AP.  Kilenc embert mentettek ki a romok közül. Ez egyáltalán nem szokatlan jelenség arra, ugyanis Nyugat-India, ahol Mumbai fekszik a trópusi monszunövben található, és a júniustól szeptemberig tartó időszakban az ilyen heves esőzések mindennaposak.