Egyetlen repülő sem szállhat le vagy fel 13 óráig a bukaresti Henri Coandă nemzetközi repülőtéren – közölte Teo Postelnicu, a repülőteret üzemeltető vállalat szóvivője, miután 11 órakor kétórás figyelmeztető sztrájkba léptek a légi-irányítók.

A szakszervezet egyebek között azt szeretné elérni, hogy a légiforgalom-irányítók nyugdíjkorhatárát szállítsák le 55 évre, illetve tegyék lehetővé számukra, hogy ezen életkor felett kevésbé stresszes munkakört töltsenek be a ROMATSA keretében.

A követeléslista azokat igazolja, akik úgy vélték, hogy a parlamenti képviselők különnyugdíjának megszavazása megnyitja Pandóra szelencéjét, azaz különféle kategóriák speciális nyugdíjazási feltételeket követelnek maguknak.

A ROMATSA-nak országszerte 1500 alkalmazottja van. A román légteret egy nap alatt 2500-3000 repülőgép használja. A figyelmeztető sztrájk idején csak a bukaresti nemzetközi repülőtérnek 40 járatot kellene indítania vagy fogadnia.

A forgalom az ukrán válság kiéleződése, a malajziai utasszállító gép tavaly júliusi ukrajnai lezuhanása óta mintegy 30 százalékkal nőtt a román légtérben.