Az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) szorgalmazza a génmódosított szója termesztését. A párt szakpolitikusa, Nini Săpunaru erről az Agerpresnek adott interjúban beszélt.

A képviselőház agrárbizottságának elnöke azzal érvelt, hogy valamennyi nagy gazdaság szívesen termelne génmódosított szóját, amely 30 százalékkal nagyobb hozamot biztosít. ?A baj az, hogy mi fogyasztunk génmódosított szóját, az állataink takarmányában van génmódosított szója ? csak nem termelhetjük meg? ? mondta a politikus, aki egyúttal hangsúlyozta: az éghajlati és talajviszonyokat tekintve Románia az egyetlen ország Franciaország mellett, amely gazdaságosan tudná termeszteni a génmódosított szóját.

Nini Săpunaru szerint Románia 6-700 ezer hektáron termelhetne génmódosított szóját, ami 1-1,5 százalékkal járulna hozzá a GDP-hez.

Hangsúlyozta, fennáll a veszély, hogy az Egyesült Államokkal tervezett szabadkereskedelmi egyezmény megkötése után Európát elözönli az olcsó takarmánnyal előállított hús, a román termelők pedig nem tudják felvenni a versenyt a kilogrammonkénti 25 centes árral, ha nem maguk állítják elő az olcsó takarmányt. Gyors politikai döntésre van szükség, fűzte hozzá.