Szexista kijelentéseiért bocsánatot kért, majd pár órával később lemondott hivataláról Ioan Rus közlekedési miniszter.

?A gyerekekből csavargó lesz, a feleségből kurva? ? magyarázta a szociáldemokrata Ponta-kormány közlekedési minisztere, miért térnének haza szívesen a külföldi autópályákon dolgozó román építőmunkások. Kifogásolt kijelentését a a kabinet autópálya-építési tervei kapcsán tette szerdán, a Digi24 hírtelevízió esti műsorában.

?Körülbelül egymillió román vasbetonszerelő, vasmunkás dolgozik építkezéseken, autópályákon Európa-szerte. Talán 1500 euró a fizetésük. Kertelés nélkül mondom: ezért a pénzért a gyerekekből itthon csavargó lesz, a feleségből meg kurva. Ha 700 eurót adunk nekik, a fele hazajön?, magyarázta a miniszter, hogyan old meg a kormány egyetlen csapásra több problémát: fejleszti az infrastruktúrát, munkahelyeket teremt és egyesíti a szétszakított családokat.

Egy nappal később, a közvélemény felháborodására válaszolva a tárcavezető bocsánatot kért mindazoktól, akiket ?akaratán kívül megsértett?. Állítása szerint a szándéka az volt, hogy felhívja a figyelmet egy súlyos jelenségre, amellyel sok romániai család szembesül. Hangsúlyozta, hogy együtt érez a szétszakított családokkal, a nagyszülők vagy rokonok gondjaira bízott gyerekekkel és a szülőkkel, akik egy jobb élet reményében külföldön vállaltak munkát.

?Semmi szín alatt nem akartam megsérteni a méltóságukat, csupán a figyelmet akartam ráirányítani arra, hogy mekkora árat fizetnek románok ezrei, és hogy a közeljövőben egy részük munkát találhat itthon. Ha beindul az infrastruktúra-fejlesztési keretprogram (master plan), Romániának az építkezésben jártas munkaerőre lesz szüksége? ? mutatott rá Rus.

Csütörtökön a botrány miatt benyújtotta a lemondását is.