Hende Csaba csütörtökön a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban látogatta meg a balesetben megsérült pilótát. A távirati iroda szerint Hende azt mondta, hogy a pilóta hősiességével érdemelte ki a kitüntetést.

A 39 éves pilótát jelenleg 8 napon túl gyógyuló sérüléssel kezelik a budapesti kórházban. Kádár Sándornak eltört az egyik csigolyája, egy másik pedig megrepedt.

<iframe src=”https://www.youtube.com/embed/37LVQe09wjQ” width=”100%” height=”315″ frameborder=”0″ allowfullscreen=”allowfullscreen”></iframe>

A Magyar Honvédség JAS-39 Gripen típusú vadászrepülőgépének pilótája szerda délelőtt kiképzési repülésre szállt fel. A pilóta nem sokkal később „deklarált vészhelyzetet” jelentett, mivel többszöri próbálkozásra sem sikerült behúznia a gép orrfutóját, amely így „félállásban” maradt. A pilóta és a földi személyzet svéd szakemberek bevonásával minden körülményt és tapasztalatot mérlegelt, és még a levegőben megkísérelték elhárítani a műszaki hibát. Mivel ez több mint egy órán át sem sikerült, a pilóta úgy döntött, hogy az üzemanyag kifogyásáig a levegőben tartja a gépet, majd úgynevezett hasraszállást hajt végre a kecskeméti kifutópályán. Mivel a manőver során a gép balra kitört a betonon, a pilóta a protokollnak megfelelően katapultált. Az előzetes vizsgálatok szerint a vadászgép javítható.