A képviselőház elutasította Victor Ponta miniszterelnök mentelmi jogának a felfüggesztését. A kedd délelőtti szavazáson a plénum jóváhagyta a jogi bizottság előző nap megfogalmazott, elutasító véleményezését. A 351 jelenlévő képviselő közül 231 szavazott igennel, és 120 nemmel. Emiatt az eredményhirdetéskor kisebb kavarodás támadt, az ülést vezető házelnök, Valeriu Zgonea azonban tisztázta: az elutasítást fogadták el nagy többséggel, nem pedig a kormányfő mentelmi jogának a felfüggesztését.

Victor Ponta ellen múlt pénteken már megindult az ügyészségi eljárás a 2007-2008-as ügyvédi tevékenysége kapcsán. Kedden a képviselőház arról szavazott, hogy vizsgálat indulhat-e egy másik ügyben, amely a miniszterelnöki mandátuma alatt elkövetett, feltételezett bűncselekményekre vonatkozik.

Klaus Johannis kijelentette, hogy az alkotmány szerint felfüggeszti tisztségéből a kormányfőt, ha a parlament felfüggeszti a mentelmi jogát. Azt is világossá tette, hogy Ponta távozása esetén a Nemzeti Liberális Párt (PNL) soraiból jelölne miniszterelnököt, ahogy azt a tavaly őszi elnökválasztási kampányban ígérte.