A képviselőház ma dönt a miniszterelnök mentelmi jogáról abban az ügyben, amelyben a korrupcióellenes ügyészség összeférhetetlenséggel vádolja Dan Sova szenátor miniszterré való kinevezése miatt. A jogi bizottság tegnap negatívan véleményezte az ügyészség kérését, a koalíciós pártok vezetői pedig tegnap délután egyhangúlag a kormányzás folytatása mellett döntöttek. Úgy vélték, a miniszterelnök távozása nyomán több hónapos politikai válság alakulna, ami csakis Románia ellenségeinek, ?talán Oroszországnak? kedvezne.

?Felkérjük a Nemzeti Liberális Pártot (PNL), hogy ne használja politikai céljaira az igazságszolgáltatást. Döntsék le a kormányt pénteken bizalmatlansági indítvánnyal, ha tudják?, mondta a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke. Victor Ponta egyúttal hangsúlyozta ? az ellenzék által tervezett utcai megmozdulásokra utalva ?, hogy egy demokráciában nem az utca dönt a kormányról, hanem a parlament. ?Ha ők ezer embert hoznak, mi tízezret hozunk, ha tízezer embert hoznak, mi százezret hozunk?, mondta.

Alina Gorghiu, a PNL társelnöke szerint a liberálisok nem félnek a PSD ?fenyegetőzésétől?, ahogy nem féltek 1990 óta a bányászjárásoktól vagy a szociáldemokraták ellentüntetéseitől. ?EZ a stílus. A PSD Iliescu, Nastase és Ponta alatt is nem demokratikus eszközöket vetett be. Nem ijedünk meg. Bejelentettük, hogy élő láncot alkotunk a parlament körül a bizalmatlansági indítvány vitája idején, és minden ehhez szükséges lépést megteszünk, engedélyt beszerzünk?, mondta Gorghiu.

Az ügyben Joseph Daul, az Európai Néppárt (EPP) elnöke is megszólalt. Román nyelven nyilvánosságra hozott közleményében a francia politikus hangsúlyozta: a bukaresti törvényhozás akadályozza az igazságszolgáltatást. Daul szerint a kormánytöbbséget nem lenne szabad egyetlen ember, a miniszterelnök érdekében felhasználni.

Manfred Weber néppárti képviselő kérte, hogy az ügyről rendezzenek vitát az Európai Parlamentben. Martin Schultz, az uniós törvényhozás szocialista elnöke javasolta, hogy a kérdést előbb tűzzék napirendre az illetékes szaktestületben, azaz állampolgári jogok, bel- és igazságügyi (LIBE) bizottságban.