Több mint 400 ember sorsa ismeretlen a Jangce folyón helyi idő szerint  hétfő éjjel  történt hajószerencsétlenség nyomán. Eddig 14 túlélőre bukkantak, de  a hongkongi South China Morning Post című lap  arról írt:  még öt ember biztosan életben van és mentésre vár a folyóban keresztbe fordult, feje tetejére állt hajóban.

Továbbra is ismeretlen több mint 430 ember sorsa, akik a négyszintes hajón május 28-án 11 napos utazásra indultak – derült ki a kínai állami média keddi késő esti jelentéseiből. Ezek szerint eddig hét holttestet találtak. A helyszínen négyezer mentő dolgozik, hajók és csónakok százai és több mint 140 búvár végzi a kutatást és kísérli meg a mentést.

A 76,5 méter hosszú és 11 méter széles Kelet Csillaga nevű hajó csaknem 20 éve van szolgálatban, 534 utasra hitelesített, ami azt jelenti, hogy nem volt túlterhelve. A végzetes baleset idején a Hupej tartományi, térségi meteorológiai központ szerint pusztító erejű, a Beaufort-skálán 12-es erősségű szélvihar tombolt körülbelül 15-20 percen át. A forgószél átmérője egy kilométernél kisebb volt, a szél sebessége meghaladta a 110 kilométert óránként.

A kapitányt és a fedélzeti főmérnököt a hatóságok kihallgatták, őrizetben vannak. Elmondásuk szerint az utasok többsége lefekvéshez készülődött, vagy már ágyban volt, amikor 1-2 perc alatt megtörtént a tragédia, felborult a hajó. Az egyik 21 éves túlélő ugyanakkor arról számolt be, hogy miután a hajó megdőlt, még volt ideje többekkel mentőmellényt magára venni. A beszámolók szerint a vészhelyzetben az utasok nem kaptak jelzést a menekülésre.

A legfiatalabb utas egy 3 éves gyermek volt, a legidősebb 83 éves. Korábbi jelentések tévesen közölték, hogy egy hajóból kimentett nő 85 éves volt. A megmenekült turista 65 éves.

A jelentések emlékeztetnek rá, hogy a festői környezetben szervezett vízi kirándulóút térségében beköszöntött az esős időszak, az elmúlt tíz napban a Jangce medencéjében kifejezetten csapadékos volt az időjárás. Szakértők szerint nem példa nélküli az olyan baleset, amelynek során egy tornádó percek alatt elsüllyeszt akár egy ilyen nagyméretű hajót is. Azt is megjegyzik, hogy az effajta természeti jelenségeket nehéz előre jelezni.

A kínai állami média a teljes napon át folytatott mentés eredményéről, részleteiről nem közölt sok részletet, de ismert, hogy csupán központilag ellenőrzött információkat tehetnek közzé. Az országos és a helyi sajtó ennek ellenére bőséges terjedelemben és élő jelentkezésekkel tudósított a helyszínről, a közösségi médiában a legolvasottabb téma volt a szerencsétlenség.

Az Európai Unió külügyi szolgálatán keresztül (EEAS) már a délutáni órákban együttérzését fejezte ki a „súlyos tragédia” miatt az érintett családoknak és a kínai embereknek. Egyúttal abbéli reményét fejezte ki, hogy a mentés sikerrel jár.