Újabb négy évre Kelemen Hunort választotta elnökévé az RMDSZ pénteken, a szövetség Kolozsváron tartott 12. kongresszusán. Az Újratervezés jelszóval rendezett kongresszuson Kelemen Hunor programbeszédében a társadalomszervezés erősítésére helyezte a hangsúlyt. „Az etnikai képviselet terén nincs alternatívája az RMDSZ-nek. Nem újabb és újabb pártokra van szüksége a közösségnek, hanem nyitott, befogadó és mindig megújulni képes szövetségre” ? mondta az RMDSZ újraválasztott elnöke.

A kongresszus munkálatai közben véget értek. A régi-új szövetségi elnök a rendezvényt értékelő sajtótájékoztatóján tartalmasnak nevezte a kongresszust. Azt mondta: nagy meglepetések nem voltak, de az újratervezés vitájában egy valamiben meg tudtak állapodni: változni kell, több alázatra, emberközpontú politikára van szükség. Kelemen Hunor a magyar emberek bizalmának megőrzését, illetve a más viszonyítási alapokkal rendelkező fiatalok bizalmának a megnyerését nevezte a szövetség előtt álló kihívásnak. ?Meg kell tudnunk győzni őket az etnikai érdekképviselet létjogosultságáról? ? fogalmazott a politikus.

Az RMDSZ kongresszusának mai, második napján Ezüst Tulipán díjjal tüntettek ki 65 olyan tisztségviselőnek, aki az RMDSZ valamely országos testületeit vezette az évek során. Az elismerés kiosztása előtt a szövetségi elnök hangsúlyozta: olyan embereknek köszönik meg ily módon a munkáját, akik hitet tettek amellett az érték mellett, amit az érdekképviselet jelent. ?A köszönet legalább annyira fontos, mint a munka. Munkájukra továbbra is számítunk? ? tette hozzá.