A Nemzetközi Valutaalap (IMF) enyhén felfelé módosította a román gazdaság idei várható növekedését, amelyet 2,7 százalékra becsült, írja az MTI.

A World Economic Outlook (WEO) jelentés legutóbbi, őszi kiadásában még 2,5 százalékos növekedésre számított a nemzetközi pénzintézet. Az IMF szerint a román hazai bruttó termék 2016-ban 2,9 százalékkal fog bővülni, miután tavaly a román GDP 2,8 százalékkal nőtt.

A folyó fizetési mérleg hiánya az idén GDP-arányosan 1,1 százalék lesz, a jövő évben 1,5 százalék. Az IMF becslése szerint a munkanélküliségi ráta 2015-ben 6,7 százalékra mérséklődik a korábbi 6,8 százalékról, majd 2016-ban változatlanul, 6,7 százalék marad.

Az év elején az Európai Bizottság 2015-re 2,7 százalékos román gazdasági növekedést vetített előre, a Világbank 2,9 százalékos GDP-bővüléssel számol.

A javított előrejelzést megelőzően az IMF többször aggodalmát fejezte ki a Ponta-kormány adócsökkentési terveivel kapcsolatban. Az ellenzéki liberálisok szerint ugyanakkor a 2016. januártól tervezett, illetve az élelmiszerek esetében már júniustól bevezetendő adóteher-csökkentés lyukat üt a költségvetésen, és miután ezt - feltételezésük szerint - a kormány a beruházások visszavágásával ellentételezi, várhatóan lelassul a gazdasági növekedés.