?Csak idő kérdése, hogy egy jogi eljárás érdekében hazahozzunk valakit, aki az Európai Unió területén tartózkodik? ? nyilatkozta a Romániában korrupció miatt bíróság elé állított, Budapesten tartózkodó Markó Attila ügye kapcsán a román igazságügyi miniszter. Robert Cazanciucot Brüsszelben kérdezték újságírók arról, hogy Eugen Iordachescu, Markó Attila ügyvédje szerint a politikus hivatalosan letelepedett Magyarországon. ? Biztosra vehetik, hogy senki nem menekülhet el ? biztosította az újságírókat a tárcavezető a Hotnews hírportál brüsszeli tudósítója szerint.

A miniszter szintén kérdésre válaszolva azt is hozzátette: nem hiszi, hogy egy európai uniós ország ?megengedi magának egy európai uniós kiadatási kérelem megtagadását?.

Markó Attila hétfőn azt nyilatkozta a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorában, hogy ?a magyar állam nem engedi el a kezét?. (Korábban viszont cáfolta ügyvédje kijelentését, miszerint Magyarországon Orbán Viktor védelmét élvezi.) Arra a kérdésre, hogy mit tenne, ha esetleg európai vagy nemzetközi elfogatási parancsot adnának ki ellene, Markó azt felelte: „A magyar állam több ízben és több formában is tudtomra adta, hogy nem engedi el a kezemet, mert a magyar állam is úgy értékeli, hogy ebben a kérdésben szó sincs bűncselekményről. Ez magyar ügy, önmagában az, hogy egy magyar embert jogtalanul meghurcolnak, közös ügy a magyar állam szempontjából”.

Markó Attila ellen múlt héten vádat emelt a korrupcióellenes ügyészség. Azzal vádolják, hogy a restitúciós hatóság kártérítési bizottságának másik hét tagjával együtt, még 2008-ban jóváhagyott több felülértékelt jóvátételi kérelmet, és ezzel mintegy 85 millió euró értékű kárt okozott az államnak.

Az RMDSZ-es politikus parlamenti mandátuma hivatalosan megszűnt, miután a román képviselőház plénuma szerdán tudomásul vette a lemondását. A bukaresti törvényhozás alsóháza így már nem is bocsátja szavazásra a korrupcióellenes ügyészség (DNA) indítványát, amelyben a parlament hozzájárulását kérte Markó Attila letartóztatásához. A volt képviselő mentelmi joga a lemondással megszűnt, így letartóztatásának egyetlen akadálya, hogy Románia határain túl, a román igazságszolgáltatás fennhatóságán kívül tartózkodik.

Ügyvédje korábban elismerte, hogy mivel a politikus nem tartózkodik az országban, letartóztatásának elrendelése esetén európai elfogatási parancsot adhatnak ki ellene.

A Kossuth Rádió április 13-i műsora: