A társadalom peremén élő és a háborúk áldozataivá váló gyermekek védelmében emelte fel szavát Ferenc pápa tegnap a római Szent Péter téren tartott általános audiencián. Ferenc pápa úgy fogalmazott, minden kirekesztett és magára hagyott gyermek, aki az utcán vagy alamizsnából él, iskola és gondozás nélkül, segítségért kiált, és ?azt a társadalmi rendszert vádolja, amelyet mi, felnőttek építettünk ki?.

Az egyházfő hangsúlyozta, hogy a gyermekekért a politikusok, az oktatók és az összes felnőtt felelősséggel tartozik. Kijelentette, a társadalomnak nem szabad egyedül hagynia a beteg gyermekeket nevelő családokat sem. A világon 650 millió gyerek él mélyszegénységben, 58 millió nem járhat iskolába, 28 millió gyerek él háborús övezetben, 5,5 millió végez ?rabszolgamunkát?.

Évente több mint hatmillió öt évnél fiatalabb gyerek hal meg alultápláltság miatt vagy olyan, már könnyen gyógyítható betegségben, mint a hasmenés vagy a tüdőgyulladás ? figyelmeztetett a világ legnagyobb, független nemzetközi gyermekjogi szervezetének olaszországi irodája. A Save the Children Italia elismeréssel kommentálta Ferenc pápa gyermekek védelmében mondott szavait.