Ana Silvestru zongoraművésznőt a szakma és neves mesterek rendkívül tehetségesként, illetve kiváló adottságokkal, nagyon gazdag repertoárral rendelkező, temperamentumos művészként említik. Rendhagyó zenei intelligenciájával tűnt ki a zenei világban. Nem volt csodagyerek, de már 13 évesen fellépett az Oltenia Filharmóniával, 17 évesen pedig elindult nemzetközi zenei karrierje.

 

Arra kérném mindenekelőtt, hadd mutatkozzon be röviden hallgatóink számára: mióta zongorázik? Hol tanult? Kik voltak a mesterei? Itt annyit azonban elárulunk hallgatóinknak, hogy Ana Silvestru nyerte meg ezelőtt 10 évvel a bukaresti Magyar Zene Fesztivál első kiadásának fődíját?

– Hatéves koromban kezdtem el zongorázni, mint bárki más általában. Egyetemi tanulmányaimat a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetemen végeztem Viniciu Moroianu tanár úr zongoraosztályában, de Viorica Rădoi-nál zongorakíséretet, ?erban Soreanunál pedig kamarazenét tanultam. Ezt követően a Zürichi Művészeti Egyetemen jártam Konstantin Scherbakov osztályában. Itt 4 év után megszereztem az úgynevezett Master Music Performance oklevelet, illetve a koncertszólista diplomát legmagasabb elismeréssel. Megemlíteném még Daniel Fueter nevét, aki nagy hatással volt ránk és rengeteget segített a Schubert-dalciklus lemezre rögzítésében is, őt a mentorunknak nevezhetjük. De ott van a mesterem, Dimitri Bashkirov is, aki szintén egyik nagy támaszom a pályámon, vele immár 13 éve dolgozom együtt.