A parlamentet bírálta Klaus Johannis államfő mandátumának első száz napját értékelve,  mert szerinte az akadályozza az igazságszolgáltatást – tudósít az MTI. Johannis a tavaly novemberi megválasztása óta eltelt első száz napot értékelte az elnöki hivatalban tartott, a televízióban is közvetített sajtótájékoztatóján.

Kijelentette: legfőképpen azzal elégedetlen, hogy a parlament több olyan ügyészségi kérést utasított el, amely parlamenti képviselők és szenátorok előzetes letartóztatására, illetve ellenük bűnvádi eljárás megindítására vonatkozott. Úgy vélte, hogy ez a parlamenti magatartás rontja Románia schengeni csatlakozásának esélyeit, amelyekkel kapcsolatban „mérsékelten derűlátó”. Szavai szerint Romániának van esélye, de nincs bizonyossága, hogy a közeljövőben megvalósulhat a schengeni integráció.

Kijelentette: a választók másfajta hozzáállást várnak el a politikusoktól. Közölte, hogy április közepe után ismét egyeztetni fog a pártokkal a kérdésben.

Azokra a bírálatokra válaszolva, amelyek szerint nem lép fel elég határozottan a kormány és a parlament bizonyos döntései ellen, Johannis kifejtette: tartja magát ahhoz az elvhez, hogy visszaélésekre nem válaszolhat visszaéléssel, mert az nem vezet sehova. Az államfő ezzel Traian Băsescu volt elnök konfrontatív stílusára utalt, elhatárolódva attól. Úgy vélte, elnöki működésének száz napja alatt már bizonyította, hogy sikerült a kampányban tett ígéretének megfelelően új stílust meghonosítania, amellyel „nem avatkozik bele olyan dolgokba, amelyek nem az államfőre tartoznak”.