Venezuela készültségbe helyezte tegnap a hadsereget a „terrorista zsoldosok” elvetélt partraszállását követően, amellyel összefüggésben – legfrissebb értesülések szerint – tizenhárom embert vettek őrizetbe a latin-amerikai ország partvidékén.

Nicolás Maduro venezuelai elnök bejelentette tegnap, hogy tizenhárom „terroristát” fogtak el, köztük két amerikai állampolgárt, akiket zsoldosoknak nevezett. Mint mondta, egy összeesküvésben vettek részt, amelynek célja az lett volna, hogy elmozdítsák őt a hatalomból.

Az amerikai külügyminisztérium egyelőre nem reagált az állítólagos őrizetbe vételekre, az Egyesült Államok vezetése pedig határozottan tagadta, hogy köze lett volna a történtekhez.

Az AP arról számolt be, hogy egy volt amerikai zöldsapkás az állítja, hogy ő szervezte meg Caracas közelében a Maduro megbuktatására irányuló elvetélt partraszállást. Jordan Goudreau, aki Irakban és Afganisztánban is szolgált, illetve Javier Nieto nyugalmazott venezuelai katonatiszt egy meg nem nevezett helyszínről videofelvételt tett közzé. Ebben azt állították, hogy ők szervezték meg a Maduro elleni puccskísérletet, a Gideon fedőnevű műveletet. A venezuelai ellenzék és az amerikai hatóságok szerint Maduro, illetve szövetségesei rendezhették meg a támadást.

A venezuelai belpolitikai válság tavaly januárban vált még súlyosabbá, azt követően, hogy Juan Guaidó Venezuela ideiglenes elnökének kiáltotta ki magát. Az olajjövedelmekből egykor meggazdagodott Venezuela az elmúlt években történetének egyik legsúlyosabb gazdasági válságát éli át.