December 18-a a nemzeti kisebbségek napja Romániában. Ludovic Orban miniszterelnök ez alkalomból küldött üzenetében hangsúlyozta: Románia a kisebbségek jogainak védelme szempontjából az egyik legmegbecsültebb modellé vált a tiszteletre, a jogok és értékek kölcsönös elismerésére, a toleranciára, a párbeszédre és a politikai és intézményi szintű demokratikus képviseletre épülő politikák révén.

Az Agerpres hírügynökség által idézett üzenetben a miniszterelnök azt írja: „Valamennyi kisebbség értékeivel hozzájárul a többség és a kisebbség közötti kulturális interakció és együttélés valódi modelljének kialakításához. Mindannyian Románia állampolgárai vagyunk, egyenlő jogokkal, ezt az alkotmány is megerősíti. Együtt vészeltük át a történelem megpróbáltatásait, és három évtizeddel ezelőtt együtt mentünk szembe a totalitárius rezsimmel, együtt indultunk a demokrácia útján, és tovább folytatjuk ezt az utat. A román társadalom az utóbbi harminc évben a multikulturalizmustól az interkulturalizmusig fejlődött, bizonyítva, hogy a sokszínűség nem megosztást jelent, hanem többletet ad mindenkinek”.

„Az Európai Unió mottójának szellemében ‘Egység a sokféleségben!’, Isten éltesse a kisebbségekhez tartozó polgártársainkat!’ – zárul Ludovic Orban kormányfő üzenete.