Adásunkban az idei csíkszeredai felolvasómaratonról hallhatnak riportot, majd a 81 éves marosvásárhelyi Bálint Zsigmond fotóművésszel beszélget Molnár Krisztina.

Tizenegy országban több mint 33 ezren csatlakoztak a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár szervezte 11-ik felolvasómaratonhoz. Ez alkalommal Radnóti Miklós verseit és műfordításait szólaltatták meg a résztvevők – tudhatjuk meg Biró István hangképes beszámolójából.

Bálint Zsigmond fotóművész 1937-ben született Marosvásárhelyen. Mérnöki oklevelet 1965-ben Kolozsváron szerzett, majd a marosvásárhelyi MOBEX bútorgyárban dolgozott nyugdíjazásáig. A 70-es évek elejétől rendszeresen fényképezi az erdélyi falvak tárgyi és szellemi néprajzát. Korát meghazudtoló fürgeséggel és kíváncsisággal keresi fel újra és újra azokat a helyeket, ahol a rendszerváltást követően rohamosan változik minden. Kötelességének érzi, hogy legalább fotográfiáiban megörökítse az utókornak mindazt, ami ma még megvan, de holnap már nem lesz. Frissen készült felvételeit és a hozzá tartozó történeteit Molnár Krisztinának mutatta meg, illetve mesélte el.