A finnországi tapasztalatok szerint a feltétel nélkül folyósított alapjövedelem nem ösztönözte arra a munkanélkülieket, hogy többet dolgozzanak és keressenek, de közérzetüket jelentősen javította – közölte ma a finn kormány.

A skandináv országban 2017 januárjában indították el azt a kétéves kísérletet, amelynek keretében havonta 560 eurót juttattak kétezer, véletlenszerűen kiválasztott munkanélkülinek. Mindenki minden hónapban megkapta a garantált alapjövedelmet, függetlenül attól, hogy talált-e munkát vagy sem. Az Európában egyedülálló kísérlet első eredményeiről Pirkko Mattila finn szociális és egészségügyi miniszter elmondta, hogy az első év tapasztalatai szerint a foglalkoztatottságra gyakorolt hatás elhanyagolhatónak tűnik. Ugyanakkor a programban részt vevők boldogabbak és egészségesebbek voltak, jobban bíztak a jövőben, mint a kontrollcsoport tagjai. (Utóbbiak ugyancsak munkanélküliek, de ők nem kaptak feltétel nélküli alapjövedelmet).

Finnország keresi az alternatívákat szociális biztonsági modelljének megújítására, ennek a hatalmas feladatnak a megoldásával várhatóan az áprilisi parlamenti választások után kezdenek el foglalkozni. (MTI)