Közvetítést ajánlott fel a venezuelai kormány és ellenzék között az orosz külügyminisztérium – közölte a Alekszandr Scsetyinyin, a moszkvai diplomáciai tárca latin-amerikai osztályának vezetője.

„Bejelentettük, hogy igény esetén készek vagyunk erre az erőfeszítésre, nincs ezzel problémánk” – nyilatkozott az ajánlatról az orosz diplomata. Az orosz biztonsági tanács tegnap megerősítette, Moszkva megengedhetetlennek tartja a venezuelai belügyekbe való külföldi katonai beavatkozást. Az elnök és a kormányfő mellett a kulcsminisztériumok, biztonsági szolgálatok, valamint a parlament vezetőiből álló testület üléséről Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője tájékoztatta a sajtót. Peszkov kérdésre válaszolva azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Nicolás Maduro venezuelai elnök csütörtöki telefonbeszélgetése alkalmából nem esett szó Venezuelának nyújtandó orosz pénzügyi és katonai segítségnyújtásról.

Jurij Boriszov miniszterelnök-helyettes közölte, hogy Oroszország a belpolitikai válság ellenére is folytatja a haditechnikai együttműködést Venezuelával. Szakértõi vélemények és sajtóforrások szerint Oroszország az elmúlt két évtizedben 17 milliárd dollárt fektetett be Venezuelában. A kínai beruházások értéke ennek – Moszkvában elhangzott becslések szerint – a háromszorosa-négyszerese lehet. Moszkva és Peking a venezuelai konfliktusban a Maduro-kormány mellett foglalt állást. (MTI)