A bukarestiek ki vannak éhezve a színházra – iszonyúan nehéz bejutni, jegyhez hozzájutni az Országos Színházi Fesztivál egy-egy magyar nyelvű előadására. A sepsiszentgyörgyiek Alice előadására még találtak helyet nekem az UNITER-nél, de a temesváriak Rabenthal előadására már nem. Szerencsére az utcán találkoztam Bandi András Zsolttal – az előadás egyik főszereplőjével -, s az ő segítségével mégiscsak bejutottam. Köszönöm, Bandi András Zsolt! – mert különben szegényebb lennék egy színházi élménnyel.

Az Alice döbbenetes előadás volt. Bocsárdi László, az előadás rendezője kirándulásra vitt a Csodák országába és a Tükrök országába – s Alice-zel együtt rádöbbenhettünk saját hibáinkra, amelyek álarcos figurák személyében jelentek meg, s bár kezdetben szeretetre méltók voltak, érvényesülésünket segítették, de aztán hamarosan rádöbbentünk, hogy veszélyes teremtmények, s csak akkor élhetjük túl a velük való találkozást, ha rendre lemondunk róluk – kivégezzük őket. Igen! Bármennyire is brutális – meg kell tennünk! Nem dédelgethetjük a hibáinkat, ha meg akarunk szabadulni tőlük. S mindez modern, koncertszerű színházi előadáson történik.

Kegyetlen koncert volt! Nagyhangú. Az előadás előtt fülvédőt kínáltak. Nem értettem, hogy miért. Hát azért, hogy képesek legyünk túlélni a mai világra jellemző hangoskodást is. Bocsárdi rávezetett erre…

Lényegében a kegyetlenség a téma a temesvári magyar színház előadásán is. A Helénát alakító Tokai Andrea adott pillanatban azt kérdezi a halszakácsot alakító Bandi András Zsolttól, hogy „ha kevésbé lennél kegyetlen, akkor kevésbé szeretnélek?” Hát itt tartunk! A két főszereplő kegyetlenül szeretkezik, s nemcsak az élvezetért, hanem például azért is, hogy legalább arra az időre megszabaduljon a hazug világtól, melyben arcunk álarccá válik – nem is kell reá maszk! -, s a jelenlétünk pedig bábjátékká: bábok jelenlétévé. Mert a mai viszonyok között már nem vagyunk emberek. Radu Afrim rendező is elmegy a végletekig (akárcsak Bocsárdi) – és így lesz igaz az, amit mond. A temesvári előadás is gyilkossággal zárul. El kell tűnnie a föld színéről mind a tehetetlen gazdag férjnek, mind a halszakáccsal élvezkedő feleségnek, de az életveszélyesen hanyag halszakácsnak is, aki főztével bármikor megmérgezhet bennünket.

Van min rágódni ezen az Országos Színházi Fesztiválon.

Mindenesetre több Alice is elkelne a mai világban. És Alic-nak el kellene látogatnia, például, a hadsereghez, a Fegyverek birodalmába vagy pedig a Környezetszennyezők hazájába. Mert álarcosokkal és gyilkos bábokkal teli a világ. Lenne velük még egy kis dolog…