Az Oroszország által megszállt Krím félszigeten bekövetkezett légszennyezést már a vele határos dél-ukrajnai Herszon megyében is érzékelték, ezért óvintézkedésként 106 gyermeket evakuáltak az adminisztrációs határnál, a krími Titan vegyi üzemhez legközelebb fekvő Priobrazsenka településről – számol be az UNIAN ukrán hírügynökség.

A gyerekek a településüktől mintegy 75 kilométerre nyugatra fekvő településen pihennek majd két hétig. A határ menti csaplinkai és kalancsaki járásban tegnaptól szünetel a tanítás és az óvodák is zárva tartanak. Andrij Horgyejev, Herszon megye kormányzója tegnap megerősítette, hogy 37 határőr rosszul lett, főként hányingerre és szédülésre panaszkodtak, közülük ötöt Odesszába szállítottak kórházba. Jelenlge csak egy, a csongari átkelő működik a belső ukrajnai területek és a Krím közötti adminisztrációs határon. A két átkelőnél speciális védőmaszkban szolgálatot teljesítő határőrök csak rendkívüli esetekben engedélyezik az átkelést, beleértve azt, ha a krími környezeti katasztrófa elől érkeznek menekülők.

Több mint egy hete jelentek meg az első hírek az ukrán médiában arról, hogy a Krím északi részén, Armjanszk településen és környékén a helybeliek szerint a levegő bűzössé, fojtogatóvá vált, a fémtárgyakon rozsdaszerű, a növényeken zsíros, szürkészöld lerakódás képződött.

A krími hatóságok szerint a Dmitro Firtas ukrán oligarcha tulajdonában lévő armjanszki Krimszkij Titan nevű vegyi üzemből került ki káros anyag – vélhetően valamilyen kénvegyület – a levegőbe, valószínűleg a szárazság miatt. (MTI)