A rádió- és televízióadókon ma, május 10-én elkezdődik a helyhatósági és az európai parlamenti választásokat megelőző kampány. A szavazások június 9-én lesznek. A Bukaresti Rádió hétfőtől péntekig sugározza, az elkövetkező időszakban, háromperces választási híreit, amelyekben a választási rendszerrel, a szavazás technikájával és a jelöltek politikai programjával, kampánytevékenységével kapcsolatos információkat ismertetünk. A Központi Választási Iroda közleményében hívja fel a figyelmet, hogy a törvény értelmében a választási kampányban tilos a diszkriminatív tartalmú vagy gyűlöletre és intoleranciára uszító üzenetek és szlogenek használata, akárcsak a rágalmazás, valamint az etnikai-vallási ellenségeskedés minden formája, eszköze, cselekedete vagy cselekménye. A választási kampány június 8-án reggel 7 órakor ér véget.

Június 9-én a helyi és megyei tanácsosok, polgármesterek és megyei tanácselnökök, valamint az európai parlamenti képviselők megválasztására várják a szavazópolgárokat az urnák elé. Az európai parlamenti választásokon a román állampolgárok bárhol szavazhatnak az országban vagy külföldön, a helyhatósági választásokon azonban csak a lakóhelyük vagy a tartózkodási helyük szerinti szavazóhelyiségben. A végleges helyhatósági választások jelöltjeinek listáját a megyei választási irodákban, a Központi Választási Irodában és az Állandó Választási Hatóság honlapján is kifüggesztik.

Az Állandó Választási Hatóság (AEP) bejelentése szerint több mint 18,96 millió szavazati joggal rendelkező állampolgár szerepelt április végén az országos választási jegyzékben. A Központi Választási Iroda (BEC) április 29-én véglegesítette az európai parlamenti választásokon induló politikai pártok, választási szövetségek, nemzeti kisebbségi szervezetek és független jelöltek listáját.

A BEC döntése szerint a június 9-i európai parlamenti választáson 12 politikai alakulat és választási szövetség, valamint négy független jelölt indul.

A BEC a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alkotta választási szövetség, a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR), a Népi Mozgalom Pártjából (PMP) és a Jobboldal Erejéből álló Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU), a Szocialista Románia Szövetség, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR), az S.O.S. Románia Párt, a Jobb Alternatíva Párt, a Szociálliberális Humanista Párt, a Megújítjuk Románia Európai Projektjét (REPER) párt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Nagy-Románia Párt, a Hazafiak Pártja és az Egyesült Diaszpóra Párt jelöltlistáit hagyta jóvá. Emellett függetlenként indulhat a választásokon Pîrvănescu Paula-Marinela, Gheorghe Vlad-Dan, Ştefănuţă Nicolae-Bogdănel és Şoşoacă Dumitru-Silvestru.

A Központi Választási Iroda (BEC) azt ajánlja a választási verseny résztvevőinek, hogy tartsák be a választási kampány szabályait, törekedjenek a kiegyensúlyozott, őszinte és konstruktív kommunikációra, és kerüljék az információk torzítását vagy manipulálását az álhírek terjedése és a félretájékoztatás megelőzése érdekében.

A választási kampány szabályainak megsértésére vonatkozó esetleges panaszokat a körzeti választási irodák bírálják el. A vonatkozó törvények áthágása szabálysértési vagy büntetőjogi szankciókat von maga után.

A kampányfinanszírozási irányelvek szigorú kampányszabályokat állapítanak meg a pártok, szövetségek és jelöltek számára.

A polgármesterek feladata kijelölni a választási plakátok helyét, és gondoskodniuk kell arról, hogy külön pannókat helyezzenek ki az európai parlamenti választási plakátok, illetve külön pannókat a helyhatósági választási plakátok számára.

Tilos a bannerek, molinók, reklámsátrak, reklámpavilonok, mobil reklámhordozók, reklámzászlók, -szalagok, -képernyők, irányjelző reklámtáblák, szabadon álló reklámszerkezetek, világító reklámok használata a kampány időszakában.

Ugyanakkor a választási kampány során nem finanszírozható a kampányszlogenekkel, a jelöltek képeivel és a versenyzőkre való bármilyen más hivatkozással ellátott járművek használata, a hanganyagot sugárzó, mozgó vagy álló járművek használata, ahogy előadások, ünnepségek, tűzijátékok finanszírozása sem.

Az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) által meghatározott szabályok szerint a közszolgálati és magán műsorszolgáltatók kötelesek tisztességes, kiegyensúlyozott és igazságos választási kampányt biztosítani a választások valamennyi résztvevője számára.
Június 9-én reggel 7.00 órakor kezdődik a szavazás mindkét választás esetében. Az urnák este 10 órakor zárnak.