A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) több tagja kéri a Román Hírszerző Szolgálattól (SRI), hogy juttassa el hozzá az Igazságügyi Felügyelet és a SRI között megkötött megállapodást, és tájékoztassa az intézményt, mely szakaszában tart jelenleg a titkosítás feloldásának folyamata.

Az Eduard Hellvig SRI-igazgatóhoz címzett levél aláírói szerint az igazságszolgáltatási intézmények és a SRI között megkötött egyezményeket övező közérdeklődés miatt a CSM – az igazságszolgáltatás függetlenségéért kezeskedő szervként – felkért minden igazságügyi intézményt, hogy áttanulmányozás céljából még a titkosítás feloldása előtt juttassák el hozzá az összes szóban forgó megállapodást.

A legfelsőbb bíróság és a legfőbb ügyészség azonnal el is küldte a kért protokollumokat, annak dacára, hogy azokat még az elküldés pillanatában nem oldották fel a titkosítás alól. Az Igazságügyi Felügyelet azonban indokolatlanul megtagadta ezt, noha beismerte, hogy maga is aláírt hasonló megállapodást – részletezik a CSM tagjai. (Agerpres)