Kedves hallgatóim, a csíksomlyói búcsús hangulatot már a tegnap megelőlegezte a Bukaresti Rádió, hiszen részletesen beszámolt arról, hogy a Mária-úton hogyan érkeznek a zarándokok. Természetesen Csíkszeredában ma és holnap minden a pünkösdszombati búcsúról szól, és nem véletlenül, hiszen képzeljük csak el, milyen háttérszervezés kell ahhoz, hogy a városon áthömpölygő több mint százezres tömeg akadálytalanul és biztonságban tudja megközelíteni a csíksomlyói színhelyet és a legfontosabb eseményt, a holnap déli fél egy órakor kezdődő szentmisét, amelynek szónoka az idén egy jól ismert lengyelországi pálos szerzetes lesz. Már ma reggeltől a búcsú környékén minden utat körülbelül két kilometeres körzetben lezártak, az autóbuszok és a személygépkocsik számára a parkolóhelyeket kijelölték, a forgalomirányításban, a rend és a nyugalom biztosításában kettőszázötven marosvásárhelyi csendőr is részt vesz, sőt mi több, tekintettel a nagyszámú magyarországi résztvevőre, Pest megyéből is érkezik egy kisebb rendőrkülönítmény, hogy segítse a helyieket.

A segélyszolgálatok, a mentősök, a tűzoltók már elfoglalták a kijelölt helyszíneket, és nem feledve, hogy a vallásos jelleg mellett ez a két nap hatalmas turisztikai forgatagot is jelent, Csíkszereda főterére ugyancsak színes kirakó vásárt szerveztek, a Csíksomlyóra vezető útvonalakra pedig a kereskedők már kiváltották az engedélyeket, hogy ne az utcán, a járdákon, hanem a tulajdonosok beleegyezésével a magánházak udvarain áruljanak.

A Hargita Székely Népi Együttes a tegnap már megtartotta Csíkszereda főterén az újabb Csűrdöngölő fesztivált, amelyen közel kétezer székely népviseletbe öltözött gyermek és fiatal ropta a táncot úgy, hogy az ide érkezőknek akadt már látnivalójuk, és a Csíki Székely Múzeum is a tegnap este megnyitotta nagyszabású tárlatát, amelyen a zsögödi Nagy Imre  125. születésnapjára emlékezve a festő kortársainak, közöttük  Aba Novák Vilmosnak és Szőnyi Istvánnak a munkásságát is bemutatja.

Egyébként a Nagy Imrére emlékező rendezvények már három napja tartanak, előszőr a festő zsögödi képtárát és emlékházát nyitották meg újra, majd egy olyan könyvet mutattak be, amely a múlt század húszas éveiben kialakult brassói szász kapcsolatait részletezi, és mindegyik eseményt olyan kiállítások kísérték, amelyeken a művésznek eddig soha vagy csak ritkán látott alkotásait lehetett megtekinteni.

A búcsú mellett a városban és környékén több kisebb-nagyobb szimbolikus jellegű rendezvényre is sor kerül, amelyek vagy a magyar összetartozásra, vagy a történelem sorsfordító eseményeire hivatottak emlékezni. És ne feledjük azt sem, hogy a világhálót, a közösségi oldalakat elözönlik a búcsús fényképek és bejegyzések, voltaképpen azonban ebben a hatalmas ember- és információáradatban az igazi zarándokok és búcsújárók számára az marad a legfontosabb, hogy önmaguk számára éljék meg Csíksomlyó vallási és közösségi élményét.

A szervezők pedig abban bíznak, hogy talán a természet is velük tart, a helyszínt legalább a szentmise idejére elkerülik az amúgy ilyenkor szokásos záporok és zivatarok. Ha pedig nem ? a búcsú amúgy is segít elviselni a nehézségeket.