Megkezdődtek a parlamenti választások szombat reggel Irakban, első alkalommal azóta, hogy Bagdad győzelmet hirdetett az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcban.

A voksolásnak nincs egyértelmű esélyese. A választás egyfajta népszavazásnak is tekinthető arról, hogy támogatják-e a választók a szunnita kisebbség irányában nyitottabb politikát folytató Haider al-Abádi miniszterelnök hivatali idejének ?meghosszabbítását?.

Abádi kormányfő akar maradni, de hivatali elődje, Núri al-Máliki, illetve a nagy hatalommal bíró, többnyire síita paramilitáris erőkhöz szorosan kötődő Fatah szövetség jelöltjei nagy kihívást jelentenek számára. A Fatah szövetség élén Hádi al-Amiri egykori közlekedési miniszter áll, aki az Iszlám Állam elleni harcokban a félkatonai csoportok egyik magas rangú parancsnoka volt.

Most először elektronikus szavazórendszert használnak, amelytől azt remélik, hogy kevesebb lesz a választási csalás, a szavazatszámlálási folyamat pedig felgyorsul. A választás eredményét a szombat esti urnazárás után 48 órán belül teszik majd közzé.