Egyelőre nem lép ki a Robert Fico szlovák miniszterelnök kormányát alkotó hármas koalícióból a Most-Híd, hanem előrehozott választásokról akar tárgyalni.

A párt elnöke, Bugár Béla elmondta: a párt Országos Tanácsának (OT) több mint 8 órán át tartó tanácskozásán az a döntés született, hogy amennyiben nem járnak sikerrel az egyeztetések az előrehozott választásokról, a Híd-Most párt kilép a koalícióból. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Szlovákiára mindenképpen előrehozott parlamenti választás vár, a kérdés már csak az, hogy mikor.

A tárgyalások tétjéről kifejtette: egységes véleményt akarnak kialakítani egyebek mellett arról, hogy a választási időszak lerövidítéséről szóló alkotmányos törvényt milyen módon fogadják el, és arról is, mikor kerüljön sor az előrehozott parlamenti választásra.

Szlovákiában azt követően alakult feszült helyzet, hogy a múlt hónap végén ismeretlenek meggyilkolták Ján Kuciak újságírót és élettársát. Az eset kapcsán tegnap bejelentette lemondását Robert Kalinák belügyminiszter.