Létrejöhet végre a romániai Zsidó Múzeum

Megszavazta döntő házként  a képviselőház a romániai zsidóság történetét és a holokausztot bemutató múzeum létrehozását szabályozó törvényt, amely az új intézmény székhelyét is meghatározza. A törvény értelmében az új közintézmény célja a romániai zsidó közösségek történetének ismertetése, a holokauszt áldozatainak védelme és az antiszemitizmus visszaszorítása.

(tovább…) Continue Reading

Törvény tiltja a pénzmosást, a terrorizmust

Kihirdette csütörtökön, július 11-én Klaus Johannis államfő a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről szóló törvényt. A törvény – amellyel a kezdeményezők célja átültetni a romániai jogrendbe a pénzmosás elleni uniós irányelvet – többek között előírja, hogy a különféle egyesületeknek és alapítványoknak be kell jelenteniük az illetékes állami intézményeknek a támogatások reális haszonélvezőit.

(tovább…) Continue Reading

Elfogadta a Képviselőház a közalkalmazottak 10 százalékos fizetésemelését célzó módosító javaslatot

319 honatya támogatta a kezdeményezést, egyetlen nem szavazatot és hét tartózkodást regisztráltak. A munkaügyi bizottság által egy nappal korábban elfogadott tervezet tulajdonképpen az egészségügyben dolgozók fizetésemelését előíró, 2015/35-ös sürgősségi rendelethez benyújtott módosító indítvány. A törvényt az államfőnek is ki kell hirdetnie, hogy érvénybe lépjen. (tovább…)

Continue Reading