Magasabb infláció várható

A korábban becsült 2,8%-ról 3,2%-ra módosította az idei inflációra vonatkozó prognózisát az Országos Stratégiai és Előrejelzési Bizottság. A bizottság ugyanakkor a korábbi, 4,67 lej/eurós középárfolyamra vonatkozó előrejelzését 4,74 lej/euróra változtatta. A prognózisbizottság fenntartja a gazdasági növekedésre előrejelzett 5,5%-ot, de a bruttó hazai termék nominális értékét enyhén felfele módosította.

(tovább…) Continue Reading

Jól teljesít a gazdaság – a számadatok szerint

Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint 2017-ben hét százalékkal bővült a román gazdaság teljesítménye az előző esztendőhöz viszonyítva. 2017 utolsó negyedévében 0,6%-kal nőtt a bruttó hazai termék, azaz GDP az előző három hónaphoz képest, 2016 hasonló időszakához viszonyítva pedig, a szezonálisan kiigazított adatok szerint 7,0%-kal bővült a GDP volumene. (tovább…)

Continue Reading

Bizalmatlan az IMF görögökkel szemben

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója megfontoltabb hozzáállást szorgalmazott a megállapodás elérése érdekében az Athén és hitelezői között folyó tárgyalásokon, és hangsúlyozta: csak akkor lenne érdemes a görög adósság egy részének elengedéséről beszélni, ha az ország vezetése előbb belekezd a hitelezők által megkövetelt reformok végrehajtásába. (tovább…)

Continue Reading