20. születésnapját ünnepelte az Erdélyi Magyar Írók Ligája

2002 február 9-én a kolozsvári Music Pubban írta alá 22 író, költő, szerkesztő az Erdélyi Magyar írók Ligájának alapító okiratát, s bár a szkeptikusok nem jósoltak neki hosszas létezést a Liga 20 év után is megvan, működik, túlélt azóta különféle nehéz helyzeteket, és alapítói közül sajnos sokan már az égi prérin róják soraikat, de az utóbbi években több fiatal szerző vélte úgy, hogy talán nem haszontalan belépnie a szervezetbe.

(tovább…) Continue Reading

Zoombele! (2. rész)

A mai félórában iskolai tanácsadó, diák és szülők számolnak be az utóbbi 3 hónap megélései mellett arról, hogy miért lenne szükség szemléletváltásra az oktatásban. Megtudjuk, hogy a képernyő előtt töltött idő milyen nyomokat hagyhat a gyermekekben, felnőttekben. Ugyanakkor kitérünk arra is, hogy a Waldorf pedagógia (amely mindig kerülte a virtuális oktatást) hogyan élte meg a kialakult helyzetet.

Continue Reading

Örökségünk Őrei – országos döntő Kolozsváron

Az Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket mozgalom idén új szintre lépett: hivatalosan elismert országos versennyé vált. A három regionális döntőt követően vasárnap 11 órától az első országos döntőnek ad otthont a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium, ahol 8 csapat mutatja be védence köré épített történetét és eddigi tevékenységét.

(tovább…) Continue Reading

Száz év együttélés Romániában

Száz, de annál is több év együtt és külön Romániában, közös megvalósítások, kölcsönhatások, régi iskolák máig tartó kihatása, melyek meghatározták és meghatározzák például az erdélyi komolyzenét, irodalmi kapcsolatok, melyek átnyúltak és átnyúlnak létező és nemlétező határokon, és egy diáklap, mely már ötven esztendeje szólaltat meg lapjain kolozsvári egyetemistákat, tulajdonképpen nemzetiségtől függetlenül, több nyelven, románul, magyarul, németül, angolul, időnként franciául, latinul. (tovább…)

Continue Reading