Romániában rendhagyó megoldásként mától drónokkal szállítják a biológiai mintákat a nagyváradi kórházakból a megyei kórház laboratóriumába.Az új, kísérleti projektet tegnap sajtótájékoztatón ismertették a kezdeményezők.

Gheorghe Carp, a Bihar megyei kórház igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: a drónok idővel gyógyszert és sebészeti beavatkozásokhoz, vérát­ömlesztésekhez szükséges vért is szállíthatnak az egészségügyi intézmények között. A projektet idővel a megye többi kórházára is kiterjesztenék.Carp szerint a megyei kórház 2020-ban átadott robotizált laboratóriuma nagyon hasznosnak bizonyult: több mint 30 százalékkal csökkent a vizsgálatok ára, és az eredményeket is 68 százalékkal gyorsabban állítják ki.

Az első drónszállítmány a nagyváradi városi kórház–tüdőszanatórium–szülészet–megyei kórház útvonalon gond nélkül megtörtént, mindössze 6 perc alatt. A nagyváradi önkormányzat néhány évea város valamennyi kórházát átvette az egészségügyi minisztériumtól, hogy hatékonyabban irányítsa a működésüket. Azóta számos fejlesztést hajtott végre az egészségügyi intézményekben.

Robinson Recalde/Unsplash