Péntek estig meghosszabbították a meteorológusok a hóviharra és bőséges csapadékra figyelmeztető, 10 megyére érvényes másodfokú (narancssárga jelzésű) riasztást.

A hegyvidékre, Olt megye északi részére és Dobrudzsára a heves szél és esőzések miatt kiadott elsőfokú (sárga jelzésű) riasztás szombat reggelig érvényes.Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) szerint péntek este 8 óráig a Déli-Kárpátokban bőséges csapadék várható, mennyisége meghaladja majd az 50-70 litert négyzetméterenként. Előbb esőre, majd a pénteki nap folyamán az 1200 méter fölötti térségekben havazásra lehet számítani, helyenként jelentős hóréteg rakódik le.A magasan fekvő régiókban, 1700 méter fölött, időnként heves hóviharok várhatók (a széllökések sebessége meghaladhatja a 100-110 kilométert óránként), ami a látótávolság jelentős csökkenéséhez vezet.

A következő megyéket érinti a másodfokú riasztás: Brassó, Prahova, Argeş, Dâmboviţa, Szeben, Vâlcea, Fehér, Hunyad, Krassó-Szörény és Gorj.Érvényben lesz ugyanakkor szombat hajnali 2 óráig egy erős szélre és bőséges csapadékra figyelmeztető elsőfokú riasztás is hegyvidéken és Olténia északi részén.

Daniel Mirlea/Unsplash