“A jóvátételi meggyőződésből fakadó nyitottság teljességgel hiányzik”

Egy többség akkor nyitott az autonómia iránt, ha meggyőződése, hogy akik az autonómiaigénnyel előállnak, azokat valamiféle szisztematikus hátrány éri, tehát az igény jogosult; ezzel szemben a román többség arról van meggyőzve, hogy a magyarok minden lehetséges joggal rendelkeznek, sőt Székelyföldön ők nyomják el a románokat. Ezzel magyarázza Salat Levente politológus azt, hogy a román többség az autonómia minden formáját elutasítja. (tovább…)

Continue Reading

A “döntések hete” lesz Katalóniában Jordi Turull szerint

 

A spanyol kormány kezdeményezi a katalán kormány feloszlatását és előrehozott parlamenti választások megrendezését – jelentette be Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök a kabinet rendkívüli ülését követően Madridban szombaton. A politikus hangsúlyozta: ez nem Katalónia autonómiájának felfüggesztését jelenti, hanem a kialakult helyzetért felelős személyek eltávolítását. (tovább…)

Continue Reading

A Junts pel Sí (Együtt az igenért) függetlenségi párttömörülés nyerte a vasárnapi katalán parlamenti választásokat

A katalán választási iroda honlapján az adatok 99,67 százalékos feldolgozottságánál a Junts a szavazatok 39,57 százalékát szerezte meg, ami a 135 fős parlamentben 62 mandátumot jelent. Amennyiben az eredmény nem változik, akkor az abszolút többséghez szüksége lesz a választásokon önállóan induló, szintén függetlenségpárti, Népi Egység által bejuttatott 10 képviselő támogatására is. (tovább…)

Continue Reading