• Istoricul Novák Csaba Zoltán va sustine astazi, de la ora 19:00, prelegerea intitulata ?Politica minorităţilor din regimul ceauşist, anii 70-80? la Institutul Balassi din Bucuresti. După instaurarea lui Ceauşescu politica minorităţilor practicată de partid s-a schimbat în mod esenţial. În urma liberalizării şi deschiderii relative, s-au ivit noi posibilităţi de integrare pentru elita politică şi intelectuală maghiară din România. Odată cu agravarea crizei economice şi politice, din a doua jumătate a anilor 70, instituţiile minorităţilor au rămas fără conţinut, iar maghiarimea din România a fost exclusă din viaţa politică.
  • Spectacolul ?Opera cerşetorilor? (montat de regizorul Kokan Mladenović), al Teatrului Maghiar de Stat ?Csiky Gergely? Timişoara, va fi prezent astazi, 28 octombrie, la Festivalului Naţional de Teatru din Bucureşti. (ora 19.00, Teatrul Bulandra, Sala Liviu Ciulei).
  • Votul prin corespondenţă intră astăzi în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional, după ce, ieri, comisia parlamentară a adus o serie de amendamente proiectului. Raportul asupra proiectului de lege a fost aprobat cu 14 voturi „pentru” şi doar unul „împotrivă”, aparţinând UDMR şi explicat de către deputatul Márton Árpád.
  • Deputatul UDMR, László Borbély salută faptul că Guvernul a venit, prin modificarea legislaţiei achiziţiilor publice, cu reguli clare în domeniu. El susţine că, din cauza legislaţiei necorespunzătoare, ţara noastră a pierdut fonduri europene, ani la rând. ?Dacă ţinem cont de faptul că în perioada 2007-2013, România a avut o rată de absorbţie de 52%, nu ne va fi deloc uşor în perioada 2014 – 2020, un interval în care ar trebui să atragem fonduri structurale în valoare de 23 de miliarde de euro? – a spus deputatul UDMR, László Borbély.
  • Deputatul european Iuliu Winkler avertizează asupra faptului că abordarea birocratică şi avocăţească a Comisiei Europene în aplicarea Iniţiativei Cetăţeneşti Europene (ICE) nu face decât să îndepărteze cetăţenii de ideea de Uniune Europeană. La 3 ani de la intrarea în vigoare, acest instrument provoacă dezamăgire. Winkler şi-a exprimat speranţa că raportul lui György Schöpflin, care conţine propuneri clare de îmbunătăţire a Regulamentului ICE, va fi adoptat cu largă majoritate în PE.
  • Studenţii de la orice specializare din ţară se pot înscrie la concursul pe teme de mediu, intitulat ?Calea verde în machete? ? ?i care are ca premiu o vizită de studiu în Norvegia. Cei interesa?i pot participa la competi?ie cu machete si proiecte în domeniul adaptării la schimbări climatice. Înscrierile se realizează până la data de 27 noiembrie 2015. Regulamentul cocncursului poate fi consultat accesând site-ul www.caleaverde.ro

Bejegyzés navigáció