A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) közös levélben kérte Petro Porosenko ukrán elnököt, hogy ne írja alá az ukrán parlament által a napokban elfogadott nyelvtörvényt, mert szerintük az kirekesztő, alapjaiban sérti Ukrajna állampolgárainak emberi jogait, és ellehetetleníti az ukrajnai nemzetiségek anyanyelv-használatát.

Az MTI-hez tegnap eljuttatott levél szerint a kárpátaljai magyar közösség felháborítónak tartja, hogy az ukrán parlament elfogadta az ukrán mint államnyelv működéséről szóló törvényt. A jogszabály kötelező jelleggel írja elő az államnyelv kizárólagos alkalmazását a közélet szinte valamennyi szférájában, beleértve az oktatást, médiát, gazdaságot, politikát és kultúrát, kirekesztve minden más nyelv használatának lehetőségét a közéleti érintkezésből – állapította meg a két magyar szervezet. Rámutattak: a törvény nemcsak a nemzetiségi kisebbségek nyelveinek nyilvános térben történő használatát lehetetleníti el, hanem büntetést helyez kilátásba a nyelvi szabályok megszegői számára is, szembe menve Ukrajna hatályos alkotmányával és az ukrán állam által felvállalt számos nemzetközi kötelezettséggel.

A KMKSZ és az UMDSZ arra kérte Petro Porosenko államfőt, hogy – lévén Ukrajna alkotmányának a letéteményese – ne írja alá a nyelvtörvényt.